Meklēt
Aizvēr meklēšanu

Ziedputekšņi medū

Ziedputekšņus ievāc pavasarī, jo tas ir laiks, kad daba mostas un ar savu spēku var palīdzēt cilvēkiem atgūties pēc ziemas. Ziedputekšņu savienojums ar medu, ir lielisks palīgs imūnsistēmas spēcināšanai, vispārēja veselības stāvokļa uzlabošanai un nostiprināšanai. 

Priedes un lazdas zieputekšņi medū 

Ziedputekšņus ievāc pavasarī, jo tas ir laiks, kad daba mostas un ar savu spēku var palīdzēt cilvēkiem atgūties pēc ziemas. Ziedputekšņu savienojums ar medu, ir lielisks palīgs imūnsistēmas spēcināšanai, vispārēja veselības stāvokļa uzlabošanai un nostiprināšanai. 

Ziedputekšņu ievākšana un apstrāde ir roku darbs – priedes un lazdas ziedi tiek ievākti, kaltēti, tad atsijāti tā, lai paliek tikai putekšņi. Pirms maisījuma sagatavošanas putekšņi tiek vēlreiz sijāti. 

Ziedputekšņi ir jālieto ļoti uzmanīgi, jo īpaši alerģiskiem cilvēkiem, tāpēc iesakām lietot nelielās devās un nepārsniegt ieteikto devu. 

Medus ir iegūts Cēsu novada Vaives pagasta Rāmuļos bioloģiskajā saimniecībā “Bajāri” un tā kvalitāte ir pārbaudīta daudzu gadu garumā, un to atzīstam par labu un kvalitatīvu produktu. 

– 

Medus ķīmiskajā sastāvā ir cukuri – glikoze, fruktoze, saharoze un citi cukuri. Medus satur minerālvielas – kāliju, fosforu, hloru, sēru, nātriju, magniju u.c., kā arī mikroelementus – dzelzi, 

mangānu, varu, kobaltu un vitamīnus – B grupas, A, C un E. 

Priedes ziedputekšņi satur bioloģiski aktīvas vielas, tostarp, proteīnus, aminoskābes, minerālvielas, dabīgos antioksidantus – C vitamīnu, karotīnu, selēnu. 

Priedes ziedputekšņi uzlabo ādas šūnu elastību, jo C, E un B vitamīnu komplekss aktivizē šūnas, novērš pigmenta plankumu rašanos, balina ādu, padarot to veselīgu; regulē zarnu darbību un uzlabo apetīti. Magnijs un vitamīns B6 palīdz noņemt muskuļu spazmas un ārstēt aizcietējumus, kas rodas uz nervu pamata. 

Priedes ziedputekšņi nodrošina aknu šūnu normālu darbību un palīdz tām cīnīties ar toksīniem. Labs palīgs cukura diabēta slimniekiem. Putekšņos esošie vitamīni, mikroelementi un 

makroelementi nodrošina aizkuņģa dziedzera aizsardzību, stimulē insulīna veidošanos. Pazemina arteriālo asisnspiedienu; darbojas kā vispārējs organismu stiprinošs līdzeklis; palīdz onkoloģijas gadījumos; efektīvi papildina prettuberkulozes terapiju. 

Tādējādi priedes ziedputekšņi un medus veido spēcīgu savienojumu, kas stiprina imūnsistēmu un palīdz nodrošināt labu veselību. 

Lazdas ziedputekšņi satur globulīnus, peptonus, vasku, rūgtvielas, saharozi, ksantīnu un citas bioloģiski aktīvas vielas. Lazdas ziedputekšņu savienojums ar medu tāpat kā priedes ziedputekšņu un medus savienojums, stiprina imūnsistēmu un palīdz nodrošināt labu veselību, uzlabo organisma vispārējo stāvokli. 

Lielās nātres ziedkopas (sēklas) medū 

Vasaras Saulstāvju (Saulgriežu) dienā kā vienmēr braucam ievākt augus un ticam, ka tiem piemīt īpaša spēja palīdzēt cilvēkam. Šajā dienā ievācām vairākus augus, tostarp, lielās nātres ziedkopas (sēklas), kas to agrīnas ziedēšanas stadijā satur daudz ziedputekšņu. 

levāktie lielās nātres ziedi (sēklas) vispirms tiek kaltēti, tad sijāti un samalti pulverī. Pēc samalšanas 

pulveris vēlreiz tiek sijāts. 

Ziedkopas (sēklas) satur C vitamīnu, tauku eļļu, organiskās skābes, hlorofillu. Produktiem, kas gatavoti no lielās nātres piemīt asiņošanu apturoša iedarbība, jo lielās nātres sastāvā ir K vitamīns. 

Lielās nātres ziedu (sēklu) maisījums ar medu palielina hemoglobīna līmeni, uzlabo gļotādu audu reģenerāciju, aktivizē sirds – asinsvadu sistēmu. Ieteicams lietot pirms gulētiešanas, jo nomierinās un palīdzēs pret bezmiegu. Noderēs arī klepus gadījumos. 

Jālieto uzmanīgi tiem cilvēkiem, kam ir pastiprināta asins recēšana un nieru slimniekiem. 

Vigriezes ziedkopas ar putekšņiem medū 

Vigriezes ziedi satur ēteriskās eļļas, askorbīnskābi, flavonoīdus, steroīdus un citas bioloģiski aktīvas vielas un tiem piemīt pretiekaisuma, urīndzenoša, savelkoša, sviedrējoša un nomierinoša iedarbība. 

Vigriezes ziedi uzlabo gremošanu un vielmaiņu; stabilizē organismu stresa situācijās. 

Vigriezes ziedus ievācām jūlijā, kad patiesi viss ir tik koši sazaļojis un zied vispakārt un smaržo, jo īpaši vīgriezes audzes. Tās ir pilnas ar bitēm un ievācot ziedus, nereti kāda no tām mēdz iedzelt. Augu vācējam ar to jābūt mierā. 

Vigriezes ziedkopa atveras pakāpeniski – vieni ziediņi gandrīz nozied, kad veras nākamie, tāpēc atrast īsto brīdi ievākšanai nemaz nav vienkārši. levācot vīgriezi mēs negriežam visu augu līdz 

saknei, bet tikai ziedkopu. Par vīgriezes lapām, kātu un saknēm būs stāsts citā reizē. 

– 

Šogad izdevās “noķert” isto brīdi un tāpēc esam radījuši jaunu produktu – vīgriezes ziedkopas samaltas un sajauktas ar medu. Mums pašiem un dažiem draugiem, kas jau ir izmēģinājuši, patīk tā mazliet rūgtenā vīgriezes garša. 

Vīgriezes ziedkopu un medus maisījums ieteicams saaukstēšanās gadījumos un kā nomierinošs 

līdzeklis pret bezmiegu. Vīgriezes ziedi medū uzlabo asinssastāvu. 

Šo maisījumu var lietot pievienojot to siltam ūdenim vai tāpat lēnām izgaršot un uzdzert ūdeni. Var pievienot tējai. 

Lietot pa nelielam daudzumam – 1⁄2-1 tējkarotei dienā. 

Bet vienmēr iesakām – vērojiet, kā uz ikvienu dabas produktu reaģē jūsu organisms! 

Jālieto uzmanīgi tiem cilvēkiem, kuri nevar lietot zāles, kuru sastāvā ir salicilskābe

Mēs izmantojam sīkdatnes lai uzlabotu Tavu pieredzi mūsu mājaslapā. Turpinot izmantot mūsu mājaslapu Tu piekrīti sīkdatnēm. Uzzināt vairāk